Kuchnia

W naszym przedszkolu czas posiłków, to też czas na uczenie się odpowiedniej kultury zachowania przy stole. Dzieci w grupie starszej już same nakrywają stół, nakładają sobie jedzenie, a także sprzątają po skończonym posiłku.

Tak samo, jak zależy nam na wysokiej jakości procesie edukacyjnym i wychowawczym tak też, zależy nam na dbaniu o zdrowie dzieci.
W przedszkolu staramy się kształtować już od najmłodszego wieku odpowiednie nawyki żywieniowe.
Proponujemy posiłki przygotowywane wyłącznie z wysokiej jakości produktów naturalnych oraz produktów ekologicznych.

Do przygotowania posiłków używamy produkty naturalne i ekologiczne:

mięso, jajka, masło, suszone owoce, zioła, mąki

mięso: indyk, kurczak, cielęcina, wołowina, wieprzowina, ryby
duża ilość warzyw i owoców 
mąka żytnia, orkiszowa, pszenna, również mąki bezglutenowe,
ryż brązowy, kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną, kaszę jaglaną, kaszę orkiszową, Quinna, kuskus
cukier trzcinowy - w niewielkich ilościach, melasę z buraka cukrowego, sól naturalną nierafinowaną

Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej.

Rodzice mogą mieć pewność, że dzieci otrzymują naturalne, zdrowe i prawidłowo zbilansowane posiłki.

Menu przygotowywane jest przez dietetyka, dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych, opiera się na piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia).

Bierzemy pod uwagę różnego rodzaju diety i proponujemy menu:

- standartowe (mięsne)
- wegetariańskie
- beznabiałowe
- bezglutenowe

fb
projekt i wykonanie strony www: Fabryka Dizajnu